Capricorn

Algolja - veganskt alternativ till Omega 3

Äter man fisk får man i sig mycket av det man behöver när det gäller fettsyror. Om man inte äter fisk så ofta kan man äta Omega 3 som är ett tillskott som kommer från fisk. Men är du vegan eller vegetarian så är det inte ett alternativ. 

Därför vill jag slå ett slag för algolja, på Bästaprodukterna.com jämför de algolja för att ta fram den som är bäst. De innehåller EPA och DHA och är ett mycket bra alternativ som källa till Omega 3. 

Rekommendationer

Livsmedelsverket anger algolja som ett utmärkt sätt att få i sig viktiga fettsyror men de varnar samtidigt för att många algprodukter kan innehålla höga halter och jod. Just algolja är dock ett undantag. 

Även om algolja innehåller mycket små mängder jod är det bra att inte ta för mycket. Du kan läsa mer om jod och rekommenderat intag här

Omega 3 fetter har också rekommenderade nivåer och till gravida brukar de säga att runt 200 mg DHA per dag är bra. Barn bör ha runt 100 mg och vuxna som inte är gravida bör ligga på en nivå ungefär mitt emellan de båda. 

Är du vegetarian eller vegan så kan du inte äta fisk, som är den absolut bästa källan till Omega 3. Då är algolja ett perfekt substitut. Det går också att lägga rapsolja i maten för att ge tillskott men då blir det inte mätbart på samma sätt som när man väljer att äta algolja som kosttillskott. 

14 Aug 2022