Capricorn

Tvätta cykeln rätt

Är du en av alla de som brukar cykla på mountainbike och gärna kör downhill? Då har du säkert järnkoll på hur du gör för att tvätta cykeln. Alla vi som däremot använder cykeln för att skjutsa barn till dagis, handla eller för ren rekreation kan behöva en kort påminnelse om saker att tänka på. Så därför har jag valt att ge några tips på hur du kan tänka när du ska tvätta cykel så du inte missar något. 

Gör så här

Oavsett om du kör en helt ny cykel eller väljer begagnande cyklar så bör du alltid se till att tvätta och rengöra din cykel minst en gång per år. Sensommaren eller hösten är bra för då är cykeln sedan redo att möta vintern. 

Börja med att spola av cykeln ordentligt. Du kan använda högtryckstvätt men var då försiktig i de områden där det finns hjullager och andra känsliga områden (hjulnav, pedaler och växlar). Sedan kan du avfetta kedjan och fram- & bakdrev. Använda gärna en gammal diskborste för att komma åt. Skölj sedan av igen.

Tvätta med rengöringsmedel (det funkar fint med såpa eller lite diskmedel) och använd en mjuk svamp och borste för att få bort intorkad smuts. Tvätta kedja och drev sist för de är smutsigast och skölj igen. Låt cykeln torka, eller torka med duk om du inte orkar vänta. 

Sista steget är att smörja upp cykeln igen. Jag använder kedjespray för den är inte så klibbig som olja. Kedjan blir bra smord men du slipper all smuts som kladdar fast. 

 

12 Aug 2022