Capricorn

Dags att flytta båten?

Är du fritidsfiskare med en lite utombordare eller en eka med åror? Då är det inga större bekymmer att få båten ner till vattnet. Det löser man ofta på egen hand med en liten transport man hänger bakom sin bil. Men du som har lite större båt och vill flytta den, eller sjösätta, får lite större bekymmer. Med båttransport Stockholm går det som en dans! De kommer med en kranbil och lyfter över båten till ett släp, och sedan kör de den dit du vill och sjösätter den åt dig. 

Utländsk båt in i Sverige

Hur funkar det då om jag har en båt som är registrerad i ett annat land och vill åka med den till Sverige? På Tullverkets hemsida finns mycket information om detta men kortfattat är det följande som gäller:

  • Båten måste vara en fritidsbåt - får inte användas kommersiellt
  • Båten måste segla "på egen köl" vilket betyder att de inte får transporteras in på släp eller andra fartyg
  • Inte har med sig mer mat eller "prylar" än till de som är ombord

Uppfyller du dessa ovanstående saker så kan du ha din båt i Sverige i 18 månader utan att behöva betala några avgifter. Du måste dock anmäla dig till tullverket skyndsamt - vilket innebär i princip redan när du korsar gränsen. Tänk också på att vissa varor måste deklareras så kolla med tullverket när du anmäler ankomst till landet så du inte får en obehaglig överraskning. 

17 Mar 2022