Capricorn

Lägga in sill

Sill är ett måste på julbordet tycker jag. Det är inte fel att göra den själv, även om det går köpa färdiga burkar. Det är lätt att lägga in sill och du kan välja att göra det från grunden eller köra en snabb variant. 

Om du vill lägga in sill från grunden väljer du urvattnad inläggningssill, som är sillfileer i saltlake. Sedan så gör du som så att du kokar ihop en klassisk 1-2-3 lag och låt den svalna. Smaksätt lagen med till exempel skivad lök, enbär, lagerblad eller dina favoritgrönsaker. Tillsätt sedan den avrunna inläggningssillen och låt dra i kylskåp i 1-2 dygn.

Om du vill göra det lite enklare så finns så kallad 5-minuterssill som redan ligger i en ättikslag. Om du vill ha en krämig sill så tar du sillen från förpackningen och lägger till de krämiga ingredienserna. 

Den här grundlagen, så kallad 1-2-3 lag, kan användas till alla sorters inläggningar av sill:

Ingredienser
1 dl ättiksprit, (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten

Koka upp ättika, vatten och socker och rör så att sockret löser sig.
Låt kallna.
Lagen håller i ungefär 2 veckor.

Klassisk inlagd sill:

Ingredienser
1 rödlök
1 morot
3 dl vatten
5 cm purjolök
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
1 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 förp inläggningssill à ca 400 g

Gör så här
Skala och skiva löken och moroten. Skölj och skiva purjolöken. Koka upp 3 dl vatten med ättikssprit, socker, lagerblad och kryddpeppar. Låt lagen bli kall. Tillsätt grönsakerna.
Häll av och skölj sillfiléerna, skär dem i bitar och lägg i lagen. Låt sillen stå i kylskåp minst 2 dygn för att bli klar.

25 Nov 2020